ECB överraskade marknaden

Uppdaterad
Publicerad

Europeiska centralbankens nya stödköpsprogram blir både större och längre än väntat. Och det får tummen upp av såväl analytiker som marknaden.

Finansmarknaden var på helspänn inför torsdagens besked från den europiska centralbanken, ECB: alla förväntade sig ett besked om att banken skulle gå in och stödköpa statsobligationer – men hur stora skulle köpen bli? Skulle de vara tillräckliga för att kickstarta Europas svaga ekonomi?

Det blev stödköp på 60 miljarder euro per månad, mot väntade 50 miljarder. Och en löptid på upp till 18 i stället för 12 månader.

– Men den grundläggande ekonomin i euroområdet är väldigt svag och företagen är väldigt försiktiga med att investera, så det här kommer ju inte att räcka för att hela euroområdets ekonomi ska förbättras för all framtid, utan det kommer ju att krävas mer, säger Anna Berman, senior marknadsanalytiker och ansvarig för Swedbanks kontakter med ECB.

Vad mer krävs det?

– Mario Draghi, som är chef för  ECB, säger ju själv att man behöver strukturreformer och finanspolitik. Man behöver förbättra euroområdets konkurrenskraft.

Hör hela Per Malm samtal med SVT:s ekonomireporter Knut Kainz Rognerud och Anna Berman, senior marknadsanalytiker och ansvarig för Swedbanks kontakter med ECB, som spelades in kort efter ECB:s besked.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.