”En kokande kittel”

Uppdaterad
Publicerad

Hon blev invald som 28-åring – han var 71 år. Två representanter för både skilda partier och generationer slutar i Europaparlamentet. Men slutsatserna är inte så olika.

Åsa Westlund kom in som 28-åring  i Europa-parlamentet och då tyckte en del att hon var naiv som trodde att hon skulle få något inflytande.

-Men jag tycker det blev lite bättre än jag trodde faktiskt.

För det visade sig att både äldre och ledamöter från andra länder lyssnade. Om man kunde

sin sak så byggdes ett förtroende upp. Men det gäller att specialisera sig och inte tro

att man ska vara med överallt

Kommer att sakna parlamentet

Alf Svensson blev inkryssad i EU-parlamentet som 71-åring efter att ha varit både partiledare för Kristdemokraterna och minister. Men parlamentet  har varit en en alldeles speciell upplevelse.

-Det kan man inte tro, att man får vara med i en sån kittel där så mycket kokar, där man får lära sig så mycket, och vara med om så mycket.

Nu slutar han efter fem år för att bli pensionär och han vet redan  att han kommer att sakna EU-parlamentet.

Ensam är inte stark

Sin största insats tycker socialdemokraten Åsa Westlund att hon gjort  genom arbetet för en bättre klimatpoltik  för att få bort skadliga ämnen ur miljön. Nu kandiderar hon till riksdagen efter tio års pendlande till Bryssel och Strasbourg.

Alf Svensson tror att han påverkat skrivningar i utrikes och utvecklingsutskottet, de utskott han är invald i.

– Men sen kan det vara klokt att inte ta åt sig äran över förslag som går igenom. Det kan ju den få som man fått med på tåget, för det viktigaste är ju att förslaget går igenom. För i EU-parlamentet är ensam inte stark.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.