Ett år efter flyktingkrisen

Uppdaterad
Publicerad

Del 1:

Välkommen

Dagens moderatorer inleder och berättar om dagen. Gustaf Arrhenius (VD Institutet för framtidsstudier), Helle Klein (chefredaktör Dagens Arbete) och Patrik Hadenius (chefredaktör Forskning & Framsteg)

Att göra prognoser i tid av osäkerhet, hur omvärldsbevakningen såg ut under hösten 2015 och hur det ser ut nu

Om vad som har hänt med de asylsökande som kom under hösten 2015 och hur man från Migrationsverket ser på den närliggande framtiden.

Med Arvid Zheng Norin, omvärldsanalytiker på Migrationsverket.

Migrationen och framtiden

Människor flyr och flyttar av många olika skäl. Kommer den senaste flyktingvågen att betraktas som en extrem i framtiden eller kan vi förvänta oss en större folkvandring i det längre perspektivet? Med Peo Hansen, professor i statsvetenskap vid Linköpings universitet och Malin Mobjörk, forskare vid Stockholm International Peace Research Institute.

Del 2:

Migrationen och integrationen: Värderingarnas roll

Vad innebär mötet med svenska värderingar för dem som söker sig till Sverige från länder vars samhällen och kulturer är väldigt olika vår?

Med Pontus Strimling, docent i nationalekonomi och normforskare vid Institutet för framtidsstudier, Bi Puranen, docent i ekonomisk historia och generalsekreterare för World Values Survey och Birgitta Essén, professor i internationell kvinno- och mödrahälsovård, Uppsala universitet.

Vad kostar migrationen?

Hur ser det ut och går det ens att räkna på? Med Sandro Scocco, chefsekonom på Arena Idé och Anders Ekholm, Institutet för framtidsstudier, tidigare analyschef på Socialdepartementet.

Del 3:

Migrationen och medierna

Hur ser mediernas rapportering ut och hur påverkar de den allmänna opinionen? Med Joakim Ruist, migrationsforskare vid Göteborgs universitet, Linn Bursell, journalist och författare, Lasse Granestrand, journalist och författare, Lars Truedson, föreståndare för Institutet för mediestudier och producent för Medierna i P1.

Migrationen och demokratin: De främlingsfientliga partierna i Sverige och Europa

Med Ann-Cathrine Jungar, docent i statsvetenskap vid Södertörns högskola, Jens Rydgren, professor i sociologi vid Stockholms universitet, Bengt Lindroth, journalist och författare.

Del 4:

Migrationen och den svenska modellen

Kommer konkurrensen om jobben att öka med ökad migration elller är invandring en förutsättning för tillväxt och jobb? Är den svenska modellen med kollektivavtal och trygga anställningsformer ett minne blott? Med Erik Nilsson (S), statssekreterare vid utbildningsdepartementet, Berit Müllerström, vice ordförande LO, Andreas Bergström, vice VD Fores och Jonas Frycklund, tf chefekonom Svenskt Näringsliv.

Avslutning

Moderatorerna sammanfattar dagen.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.