Vi som lämnar

Uppdaterad
Publicerad

Per Malm träffar de erfarna EU-parlamentarikerna Olle Schmidt (FP) och Göran Färm (S) för att be dem summera tiden i Bryssel.

Olle Schmidt (FP) har ett förflutet som bland annat lärare, informationssekreterare och riksdagsledamot. Nu har han suttit i EU-parlamentet i 13 år men ställer inte upp för omval.

Blev det som du tänkt dig?

-Ja, faktiskt, säger Olle Schmidt. Och bättre.

-Det här parlamentet nu är ett europeiskt parlament. Det var det inte när vi kom hit. Då var det fortfarande väldigt dominerat av de stora länderna och de gamla grundarländerna. Skiftet skedde vid utvidgningen 2004. 

Åkte ut men återvände

Olle Schmidt förlorade sin plats i valet 2004 men när Cecilia Malmström blev EU-minister 2006 kunde han återvända till EU-parlamentet.

-Så kom jag tillbaka och mötte det här nya. Jag gillar det mycket mer nu, faktiskt.

Göran Färm (S) har varit journalist, LO-medarbetare och kommunalråd i Norrköping. Han har suttit 12 år i EU-parlamentet och inte heller han kandiderar för en ny period.

-Europa tycker jag tyvärr inte blev som jag tänkte, säger Göran Färm och tar som exempel växande nationalism i spåren av finanskrisen. Men han håller med Olle Schmidt om att EU-parlamentet har utvecklats.

Inte så mycket makt

-När vi kom hit så hade Europaparlamentet inte sådär vansinnigt mycket makt. Sedan dess så har de skett ett par fördragsförändringar som har gjort att detta har blivit ett riktigt lagstiftande parlament. Världens enda multinationella parlament med riktiga lagstiftningsbefogenheter och det har gjort att arbetet här har blivit mycket mera seriöst och håller högre kvalitet. Då var det liksom fokus på resolutioner och uttalanden om allt mellan himmel och jord.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.