Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

EU-magasinet: Migrationspakt, AI-teknik och Ukrainas motoffensiv

Uppdaterad
Publicerad

SVT:s mångårige Rysslandskorrepsondent om den senaste utvecklingen i kriget. Dessutom diskuteras bland annat skydd för anställda inom gig-ekonomin.

Medlemsländerna har nått en överenskommelse om migrationspakten. Nu väntar förhandlingar med parlamenet. Vad kommer det att landa i till slut?

Om det diskuterar Niklas Svensson med Niklas Bremberg, statsvetare vid Stockholms universitet och seniorforskare på utrikespolitiska institutet, samt Susanne Palme, som är EU-kommentator på Sveriges Radio Ekot.

EU har tagit ett steg mot att bli först med att reglera artificiell intelligens. EU-parlamentet röstade för en lag som delar in användningen av AI-teknik i olika riskgrupper – med tuffare reglering för känsliga delar. Nu ska det förhandlas med rådet – vad väntas bli det svåraste att enas om? 

SVT:s Europakorrespondent David Boati rapporterar direkt från Bryssel, och kommenterar även medlemsländernas enade syn på nya gemensamma regler för att skydda anställda inom gig-ekonomin

Slutligen diskuteras Rysslands krig i Ukraina, med bland annat den ukrainska offensiv som inletts. SVT:s mångårige Rysslandskorrespondent Bert Sundström och statsvetaren Niklas Bremberg delat i samtalet.

Programledare: Niklas Svensson. Från 15/6

Nyfiken på kommande sändningar? Prenumerera på Forums tablå

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.