När medlemsländer inte gör som EU vill

Uppdaterad
Publicerad

Per Malm intervjuar Dagens Nyheters Bryssel-korrespondent Annika Ström Melin om hennes nya bok.

Annika Ström Melin berättar att det var två saker som fick henne att skriva boken Europas svaga hjärta. Det ena hon ville skriva om var det europeiska samarbetets historia. Hon anser att det finns finns en okänd del som handlar om den stora och folkligt förankrade Europarörelse som växte fram i många europeiska länder efter kriget.

Det andra hon viille skriva om var vad EU kan göra om ett medlemsland börjar glida iväg från demokratins grundläggande fundament. Bakgrunden till det är att hon under de gångna åren upprörts över en del  förändringar som genomförts i Ungern.

-När länder vill bli medlemmar och förhandlar om medlemsskap ställer EU mycket krav och detaljerade krav, men när de väl har blivit medlemmar finns inte samma möjlighet, säger Annika Ström Melin.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.