Svensk glädje över fiskebeslut

Uppdaterad
Publicerad

Per Malm samtalar med Christofer Fjellner (M) och Isabella Lövin (MP) efter att EU-parlamentet med stor majoritet röstat igenom hårdare regler för fiske.

Hurra, var ordet för dagen bland svenska EU-parlamentariker i Strasbourg efter genomröstandet av betydligt hårdare fiskeregler.

Beslutet sätter stark press på att även fiskeministrarna ska gå med på åtgärderna för att stoppa överfisket och rädda bestånden.

EU

Jublet i parlamentet var rejält när reformpaketet godkändes med oväntat stark majoritet – 502 röster mot 137. På punkt efter punkt vann de krafter som länge kämpat för ett fiske som håller i längden.

”Milstolpe”

Utöver förbudet att kasta fisk innehåller reformen exempelvis krav på att de kvoter som sätts verkligen ska bygga på vetenskapliga rön. EU-fiske i andra länders vatten begränsas dessutom rejält.

”Det här är århundradets framgång för fisken”, konstaterade Isabella Lövin (MP), som varit en av de drivande bakom hela reformen.

”Detta innebär att man ger utvecklingsländer en chans att utveckla sin egen lokala produktion och ett slut på rovfiske av fattiga länders resurser”, skrev kollegan Åsa Westlund (S).

”En milstolpe”, löd omdömet från Världsnaturfonden (WWF).

Sydländer emot

För att reformen ska gå igenom krävs fortfarande de europeiska fiskeministrarnas godkännande. Bland flera stora fiskeländer i främst Sydeuropa är motståndet starkt. Deras möjligheter att ”vattna ur” reformen har dock minskat ordentligt tack vare den starka majoriteten i parlamentet.

TT

Fakta: Fiskereformen

Den reform av fiskepolitiken som behandlats i EU under de senaste åren innebär bland annat att EU-länderna inte ska få enas om kvoter som är för höga för att anses hållbara. I stället måste förvaltningsplaner utarbetas och kvoterna följa vetenskapliga rekommendationer.

Det blir även förbjudet att dumpa den fisk som i dag i enorma mängder kastas tillbaka i havet endast för att den är av fel sort eller storlek.

EU:s fiskeavtal med utvecklingsländer ska dessutom endast gälla den fisk som lokala fiskare inte själva klarar att fiska upp.

Innan reformen träder i kraft krävs ytterligare förhandlingar med medlemsländerna. Förhoppningen är att allt ska vara klart före halvårsskiftet.

(TT)

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

EU

Mer i ämnet