Europas gröna möjlighet och bruna hot

Uppdaterad
Publicerad

Arbetslöshet, ekonomisk kris och framväxande nationalism är faktorer som präglar EU inför EU-parlamentsvalet. Är det de gröna jobben som är lösningen?

Valåret 2014 är 26 miljoner människor i Europa arbetslösa. Antalet väntas öka och det är de unga som drabbas hårdast. Samtidigt påverkas unionen både av den ekonomiska krisen och en växande nationalism och populism. I stora delar av Europa finns ett stort behov av grön omställning som skulle kunna skapa arbetstillfällen. 

I det här seminariet ställs frågorna: Är det de gröna jobben som ska rädda Europa från arbetslösheten och rasismen? Är en grön omställning vaccinet mot ett brunare Europa?

Arrangerat av Global Utmaning och Hallvarsson & Halvarsson. Inspelat 17/3.

Deltagare

Del 1: EU-minister Birgitta Ohlsson (FP), Felix König, Ordförande LSU, Thomas Hammarberg, tidigare MR-kommissionär för Europa-rådet och Johan Öström, polis. 

Del 2: Inspirationstal: Inger Jägerhorn, journalist, Anders Wijkman, ordförande Rom-klubben och Göran von Sydow, forskare Sieps. 

Del 3: Inspirationstal: Jan-Eric Sundgren, rådgivare Volvo

Paneldebatt: Jytte Guteland (S), kandidat till EU-parlamentet, Linnea Engström (MP), kandidat till EU-parlamentet och Christofer Fjellner (M), EU-parlamentariker.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.