Borg lägger ansvaret på Olofsson

Uppdaterad
Publicerad

Anders Borg och statsminister Fredrik Reinfeldt fick vetskap om Vattenfalls köp av Nuon först när media började rapportera. De sade Borg när han hördes i riksdagens konstitutionsutskott.

Finansminister Anders Borg (M) ger det Centerledda näringsdepartementet och dess förra chef Maud Olofsson ansvaret för att Vattenfall fick köpa Nuon för 89 miljarder netto.

Själv hade han ingen aning om köpet förrän det blev offentligt.

Det hävdade Borg när han frågades ut i riksdagens konstitutionsutskott. Han fick frågor om hur regeringen samrådde inbördes och med Vattenfall före det att bolaget fick grönt ljus att göra det största företagsköpet hittills. Värdet på Nuon har sedan dess skrivits ned med 38 miljarder och staten blir i år utan utdelning eftersom Vattenfall är pressat.

Reinfeldt visste inget

-Jag hade ingen kännedom om ställningstagandet och förvärvet förrän det blev offentligt. Och när jag ringde statsministern meddelade han att han inte hade haft någon information om affären och att den skulle genomföras i förväg, sade Borg i KU.

Den dagen, 23 februari 2009, hade det gått nästan en månad sedan Borgs statssekreterare Hans Lindblad och Maud Olofssons statssekreterare Ola Alterå, enligt näringsdepartementets handlingar, diskuterat ”caset” och enats om att beställa en oberoende värdering av Nuon. Tjänstemän från finansen deltog också i den gemensamma beredningen inför det att regeringen skulle ge Vattenfall besked. Den 13 februari lade Vattenfall sitt bud, något som Borg säger att han och statsministern fick veta först 23 februari.

Men finansdepartementet hade inte givit ett formellt godkännande för denna budgetpåverkande affär. Näringsdepartementet hade heller inte frågat efter ett sådant, enligt Borg. Det borde de enligt riktlinjerna ha gjort, anser han.

Olofssons ansvar

-Det är en grundbult i gemensam beredning, sade Borg och menade att det var näringsministerns ansvar att inhämta finansens mening.

Ola Alterå, som också frågades ut, sade att det är en brist att något ställningstagande från finansen inte finns dokumenterat. Men han uppfattade det, eftersom tjänstemän därifrån deltog i förberedelserna, att de var med i båten.

Borg ifrågasätter inte Olofssons slutsats att Vattenfall skulle få köpa, utifrån de förutsättningar som rådde då. Men han vill inte ”spekulera i” vad hans departementet hade sagt formellt om de hade fått frågan.

I ett kortfattat mejl till Aftonbladet skriver Maud Olofsson att hon är nöjd med den version som Ola Alterå lämnade i KU.

”Till skillnad från många andra så tar jag fullt ansvar för handläggningen av ärendet och det framförde Ola Alterå också i KU i dag”, skriver hon vidare.

Nuonaffären och KU

KU:s granskning sker efter en anmälan mot dåvarande näringsministern Maud Olofsson (C).

Anmälaren, Per Bolund (MP), vill att KU granskar om regeringen följt riktlinjer och regler när Vattenfall fick klartecken att köpa Nuon.

KU har frågat ut Vattenfalls dåvarande styrelseordförande Lars Westerberg, Maud Olofssons statssekreterare Ola Alterå och finansminister Anders Borg.

På skärtorsdagen är det statsminister Fredrik Reinfeldts tur.

Två nyckelpersoner som bjudits in till KU har sagt nej till att komma: Maud Olofsson och hennes politiskt sakkunniga Elisabeth Thand Ringqvist.

KU ska, efter utfrågningarna, gå igenom frågor och svar och övrigt material och försöka enas om en bedömning kring månadsskiftet maj/juni. (TT)

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.