”Finlands knaggliga ekonomi bakom maktskifte”

Uppdaterad
Publicerad

Centerpartiet vann det finska valet. Enligt statsvetare Åsa von Schoultz är det framförallt den svaga finska ekonomin som banade vägen för maktskiftet.

Valet i vårt grannland Finland är nu avslutat. Centern blev största parti och det populistiska Sannfinländarna näst störst. Socialdemokraterna gjorde ett fiaskoval, och nu är frågan vilka partier som Centern kommer bjuda in till regeringssamarbete.

– Det är väldigt svårt att svara på, och ur svensk synvinkel kanske det är märkligt, men det har i princip inte getts några som helst besked om hur regeringen ska se ut eller vilka partier som Centern tänker sig bilda regering med, säger Åsa von Schoultz, statsvetare vid Åbo akademi och Mittuniversitetet.

Socialdemokraterna backade rejält, och Centern blev valets stora vinnare.

– Det finns två orsaker till det, det ena är att den regering med Samlingspartiet och Socialdemokrater som suttit vid makten i fyra år har haft väldigt svårt att samarbeta och fatta beslut. Det andra är att Finlands ekonomi går väldigt knaggligt nu, säger Åsa von Schoultz till SVT Nyheter.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.