Fler anställda i äldreomsorgen

Uppdaterad
Publicerad

Två miljarder kronor om året kommer att satsas på att anställa fler i äldreomsorgen de kommande fyra åren, alltså totalt 8 miljarder kronor.

– Det kommer att göra stor skillnad både för kvalitet och arbetsvillkor, sade Vänsterpartiets ekonomisk-politiska talesperson Ulla Andersson.

– Är det något som kännetecknar god kvalitet i välfärden är det hur många anställda det finns. Därför är det centralt att öka bemanningen.

Pengarna ska öronmärkas till att anställa fler. Enligt Anderssons bedömning räcker de till minst 5 000 undersköterskor.

Vänsterkrav

– Den här reformen hade aldrig blivit genomförd om regeringen hade valt att samarbeta högerut. Inte heller reformerna om gratis medicin till barn, höjt underhållsstöd eller mer resurser till förlossningsvården, säger Ulla Andersson.

Regeringen och Vänsterpartiet är också överens om att satsa 400 miljoner kronor per år 2015-2018 för bättre förlossningsvård.

Pengarna kan användas till att öka personaltätheten på förlossningen, vilket behövs i flera landsting, men också till kompetensutveckling, bättre arbetsmiljö eller löner.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.