Flykten från Eritrea

Uppdaterad
Publicerad

Allt fler flyr från Eritrea. Varför gör man det? Hör berättelser om den svåra och tuffa vägen till Sverige.

Eritrea är ett av världens fattigaste länder och är en diktatur. Varje månad lämnar 3000 människor Eritrea- en liten del av dem kommer till Sverige som flyktingar. En av dem är Robel Kelete. Hans pappa dog i kriget mot Etiopien och då var han tvungen att sluta skolan och blev tvingad till militärtjänst. Därifrån rymde han två gånger till Sudan.

I Sudan träffade han på en smugglare som lovade att ta honom till Israel för 3000 dollar, men han och andra blev dumpade i Sinai i Egypten där han blev kidnappad och slagen med kedjor. Där krävdes han på pengar för att bli fri och hans mamma sålde alla sina sina smycken och skickade pengar. Efter en lång färd bor han nu i Göteborg men är märkt av den tortyr han utsattes för under vägen hit.

För att bättre förstå och för att kunna bidra till integrationen anordnar Integrationscentrum i Göteborg i samarbete med Göteborgsregionens kommunalförbund detta seminarium.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.