MEG15: Störst förtroende för public service

Uppdaterad
Publicerad

För nittonde året i rad avslöjas vilka varumärken och medier vi litar på i MedieAkademins förtroendebarometer.

Vilka litar vi egentligen på? Sedan 1997 gör MedieAkademin en årlig förtroendebarometer, kompletterad med olika specialtema enskilda år.

Störst förtroende bland de tillfrågade har Sveriges Radio. 71 procent av de tillfrågade har förtroende för SR. Tvåa på listan är universitet och högskolor, och trea är SVT, som dock har tappat några procentenheter från tidigare mätningar.

Mediedagarna 2015

Sjukvården, Svenska Kyrkan och Skatteverket har ökat.

I botten finns bland andra Expressen och Arbetsförmedlingen.

Moderaterna i topp bland partier

Bland partierna har Moderaterna fortfarande störst förtroende bland de tillfrågade, men partiet har tappat jämfört med tidigare mätningar. Lägst förtroende uppvisar Sverigedemokraterna, men siffrorna för SD har ändå ökat rejält jämfört med föregående år.

Här kan du läsa mer om förtroendebarometern.

Undersökningen mäter förtroende för samhällsinstitutioner, enskilda företag och massmedier. För MedieAkademins förtroendebarometer, dess analys, sammanställning och presentation ansvarar professor Henrik Ekengren Oscarsson, verksam vid Göteborgs universitet, och Toivo Sjörén, TNS SIFO. Moderator är Carin Hjulström, journalist och författare.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Mediedagarna 2015

Mer i ämnet