Framtidens energi utmaning för ny kommission

Uppdaterad
Publicerad

Framtidens energiutmaningar diskuteras av bland andra energiminister Ibrahim Baylan (S) och företrädare för landets tunga industri.

Det är mycket som står på på spel när Energikommissionen ska ta sig an sitt uppdrag, att säkerställa energibehovet för Sverige och landets tunga industri i framtiden.

– Basindustrin står för en femtedel av den svenska varuexporten, och sysselsätter direkt och indirekt 400.000 personer. Ett konkurrenskraftigt elsystem är en förutsättning, säger SKGS ordförande Tom Erixon.

Energiministern på plats

Energikommissionens ordförande, energiminister Ibrahim Baylan (S), varnade för hotande effektbrist om inte ny kraftproduktion kommer till. Baylan bidrog samtidigt till att höja förväntningarna på kommissionens arbete när han beskrev utgångspunkten.

– Basindustrin är viktig för vårt land. En förutsättning är energi till konkurrenskraftiga priser.

Energiministern lovade ett ambitiöst och öppet arbete i Energikommissionen.

– Vi ska vända på varje sten, utan låsningar. Tillsammans, politiker, industrin och producenter, säger Ibrahim Baylan (S).

Läs mer om arrangören SKGS här.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.