Frankrike – inför presidentvalet

Uppdaterad
Publicerad

På söndag 20 november ska sju presidentkandidater bli en genom primärval. De tre republikaner som ligger bäst till i opinionsmätningarna är Alain Juppé, den förre presidenten Nicolas Sarkozy och François Fillon.

Juppé var premiärminister på 1990-talet och den som ligger bäst till i opinionen. Han ses som liberal högerman och har flera gånger understrukit att Frankrike är ett multikulturellt samhälle, medan Nicolas Sarkozy är mer höger och vill t ex

att invandrarna måste assimileras och att burkini ska förbjudas. François Fillon, som tidigare har varit minister,  har meddelat att han vill ge fransmännen ”blod och tårar”, men stöds framför allt av en klick av partiets ledamöter i nationalförsamlingen, och inte av några bredare partilager.

Den som vinner primärvalet kommer troligen att ställas mot Nationella frontens Marine Le Pen som anstränger sig för att bredda partiets bas och därmed hoppas kunna bli Frankrikes nästa president. Valet sker i april och maj 2017.

De som diskuterade läget i Frankrike var Alice Petrén, migrationskorrespondent SR och statsvetaren och journalisten Arvid Åhlund.

Programledare: John Chrispinsson

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.