Fridolin hyllade Reinfeldt och Lööf

Uppdaterad
Publicerad

Miljöpartiets språkrör Gustav Fridolin höll sitt löfte om att tala om sina två hjärtefrågor – skola och miljö – i sitt tal i Almedalen i kväll. Men det var slutet, där han tackade förre statsministern Fredrik Reinfeldt, som fick störst gehör från publiken.

– Jag har bestämt mig för att tala om det jag verkligen tycker är viktigt. Jag ska tala om bildningen, och om miljön.

Det sade Miljöpartiets språkrör Gustav Fridolin i början av sitt tal i Almedalen – och han höll sitt ord. Nästan. I slutet av talet valde han ändå, kanske i ljuset av de den integrationsdebatt som präglat Almedalen, att nämna flyktingfrågan. Men vi återkommer till det.

Läraren och skolministern Gustav Fridolin inledde sitt tal med att gå tillbaka till 1814, då bara var femte pojke i Stockholm gick i skolan, och ännu färre av flickorna. Sedan följde en lång historisk genomgång om hur svensk skola utvecklats under åren.

– Svensk skola blev ett internationellt föredöme. Oavsett vem du är, vilket hem du växer upp i, hur många böcker som finns i bokhyllan därhemma – ska du här få en bra utbildning, makt över ditt eget liv, säger Fridolin.

Vill se mer jämställd skola

Fridolin tog även upp sitt utspel från dagen, som handlar om att göra svensk skola mer jämställd.

– Det sägs att vi har skolval i Sverige, men egentligen har vi valda och bortvalda skolor. Och jag måste fråga: Vari ligger valfriheten i att vissa får plats på skolorna där alla vill gå, medan andra lämnas i skolorna som valts bort? Det är inte valfrihet. Det är lotteri.

Tog på sig misslyckande

Nästan halva talet lade Fridolin sedan på sin andra hjärtefråga: Miljön. Fridolin gjorde sitt bästa för att lyfta en fråga som så ofta hamnar i skymundan bakom frågor som integration, skola och fler jobb.

– När man mäter vad människor i Sverige oroar sig för finns inget som oroar mer än miljöförstöringen, säger Fridolin.

Han var självkritisk till att miljöfrågorna inte diskuteras i större utsträckning.

– Miljöpartiet har ett särskilt ansvar här. I förra årets valrörelse fick miljöfrågan inte den uppmärksamhet som krävs. Det är vårt misslyckande. Vi kan inte skylla på någon annan.

Lovade bättring i regeringen

Miljöpartiet har fått kritik för att ha släppt för många av sina miljöfrågor i kompromisserna med Socialdemokraterna, efter att ha hamnat i regeringen. Nu lovade Fridolin bättring:

– I regeringen måste vi nu klara att rivstarta miljöpolitiken, och göra det på ett sådant sätt så att man får människor med sig. Annars kommer vi aldrig lyckas.

Hyllade Reinfeldt

När Fridolin fått ta upp sina två hjärtefrågor valde han överraskande att lägga till en fråga, nämligen den om integrationen. Han hyllade före detta statsminister Fredrik Reinfeldt för sin öppenhet i migrationspolitiken, och Centerledaren Annie Lööf för att hon står fast vid den.

– Jag vill tacka Reinfeldt, sade Fridolin och fortsatte:

– Vi måste visa mod. Vi måste ta ansvar. Problemet i Europa är inte att Sverige ger människor som flyr en fristad, problemet är att andra länder kryper undan från sitt ansvar.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.