Handelsavtalet mellan EU och USA, del 2 Foto: SVT

Handelsavtal mellan EU och USA – möjligheter och risker

Uppdaterad
Publicerad

Som ny handelskommissionär blir det Cecilia Malmströms ansvar att förhandla om det omdiskuterade frihandelsavtalet TTIP mellan EU och USA. Men vad innebär avtalet för konsumenter, jordbruk och miljö?

I juni 2013, i spåren av den ekonomiska krisen, beslutade EU:s och USA:s ledare att inleda förhandlingar om ett omfattande handels- och investeringsavtal, vanligen kallat TTIP (Transatlantic Trade and Investment Partnership).

Syftet med TTIP är att öka handeln och investeringar på båda sidor av Atlanten och därigenom åstadkomma högre tillväxt och fler jobb.

Avtalet är dock omdebatterat i många av EU:s medlemsländer. Frågor som ställs är vad TTIP betyder för ekonomin och jobben, hur avtalet påverkar miljön och maten­ och vad händer om en tvist skulle uppstå mellan ett företag och en stat kring en investe­ring.

För att bringa klarhet arrangerade Europaparlamentets informationskontor i Sverige ett seminarium i  Europahuset den 17 oktober. Här kan du se hela seminariet när du vill.

Del 1

Vad är handelsavtalet TTIP och hur går förhandlingarna till? 

Henrik Isakson, t.f. enhetschef vid Kommerskollegium.

TTIP, maten, miljön och konsumenterna

Helena Jonsson, ordförande för Lantbrukarnas Riksförbund och Örjan Brinkman, ordförande för Sveriges Konsumenter och den europeiska konsumentorganisationen BEUC.

Del 2

Hur löser man tvister inom ramen för TTIP?

Annette Magnusson, generalsekreterare vid Stockholms Handelskammares Skiljedomsinstitut

Hur går diskussionerna om TTIP i Europaparlamentet?

Panelsamtal med Europaparlamentarikerna Malin Björk (V, GUE/NGL), Lars Adaktusson (KD, EPP), Christofer Fjellner (M, EPP) och Max Andersson (MP, De Gröna/EFA)

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.