Hellre rik och frisk

Uppdaterad
Publicerad

Det finns stora häloskillnader bland svenska barn som hänger samman med föräldrarnas inkomst och utbildning.

Barn med föräldrar som får ekonomisk bistånd från kommunen är en särskilt utsatta grupp hälsomässigt, med kraftigt ökad sjuklighet.

Det konstaterar forskarna Eva Mörk, Anna Sjögren och Helena Svaleryd i sin rapport Hellre rik och frisk – om familjebakgrund och barns hälsa, där de jämför hur det ser ut i dag med hur det såg ut i början av 1990-talet.

De utsatta barnen löper ökad risk att dö under barndomen eller att bli inskrivna på sjukhus, både för fysiska och psykiska problem.

Enligt forskarna har hälsan under barndomen också stor betydelse för skolresultaten och om man hamnar i bidragsberoende som vuxen. Deras slutsats är att det finns stora samhällsekonomiska vinster att göra genom att förebygga ohälsa hos barn. 

Repporten är skriven av Eva Mörk, professor Uppsala universitet, Anna Sjögren, docent IFAU och Helena Svaleryd, docent Uppsala universitet.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.