Hon vill att alla kommuner tar emot flyktingar

Uppdaterad
Publicerad

Socialdemokraten Lena Micko föreslås av Socialdemokraterna att bli ny ordförande för Sveriges kommuner och landsting, SKL. Hon är i dag ordförande i kommunstyrelsen i Linköping.

Rätten till heltid är en nyckelfråga Lena Micko vill driva och ser som avgörande för att kunna erbjuda goda arbetsvillkor och rekrytera yngre till kommun och landsting i samband med det generationsskifte som väntar de närmaste åren. Det säger hon i en intervju med SVT:s Kerstin Holm.

Som SKL-ordförande kommer hon också att möta kommunföreträdare som ser flyktingmottagandet som den stora utmaningen.

– Jag tycker ju att alla kommuner ska ta emot flyktingar, att det här är ett gemensamt ansvar vi har. Sen kan vi hjälpas åt och i Östergötland har vi ett samarbete mellan kommunerna, som ett exempel, där vi ihop med länsstyrelsen går igenom och tittar på vad kan vi klara av i varje kommun och hur kan vi hjälpa varandra? För det här är ju definitivt en fråga om solidaritet mellan kommunerna.

Men tycker du att det ska vara tvingande lagstiftning?

– Alltså, jag tycker att man i första hand ska se till att man klarar det här på det viset jag beskriver. Skulle inte det hanteras, då kommer alltid tvångsdiskussionen upp.  Men jag tror att det går att hantera på det viset jag säger.

Och hur ser du på frågan om att asylsökande ordnar sitt eget boende, ebo?

– Ja, ebo är ju någonting som jag tycker att man ska försöka att avskaffa. Och jag tror att det blir det med tiden. Det är viktigt också att markera att Migrationsverket har det nationella ansvaret.

Många kommuner har ju velat ha full kompensation för sitt flyktingmottagande. Hur ser du på det?

-Ja, vi har definitivt, från SKL, markerat att det inte finns i dag, att det inte är full kompensation. Så det är en väldigt viktig fråga att lösa.  

Är det något du ska driva också?

– Ja, det är något som SKL i dag också har uppmärksammat och självklart så vill vi fullfölja det.

SKL representerar 290 kommuner och 21 regioner och landsting.  Lena Micko tillträder den 24 mars.

Se hela intervjun ovan.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.