Hultqvist: ”Tänker inte delta i auktion”

Uppdaterad
Publicerad

Försvarsminister Peter Hultqvist (S) markerar mot allianspartiernas krav på höjda försvarsanslag och Natomedlemskap.

Han tänker inte delta i en ”auktion” om mer pengar till försvaret.

Hultvist gjorde markeringen i sitt anförande på Folk och försvars rikskonferens i Sälen.

-Jag kommer inte att delta i någon offentlig auktion om penningnivåer till försvaret. Det kommer inte att ske. Jag kommer inte att låta mig fösas fram och tillbaka i den typen av debatt, bara så ni vet, säger han.

Hultqvist underströk också att det inte finns någon anledning att spekulera i att regeringen skulle vara på väg i riktning mot ett Natomedlemskap.

-Det kan jag stå som garant för att det inte kommer att ske, säger försvarsministern.

Kräver höjda anslag

De senaste veckorna har allianspartierna krävt höjda försvarsanslag redan de närmaste åren, trots att tre av dem står bakom det innevarande försvarsbeslutet som ska gälla till och med 2020. Strax före Hultqvists anförande träffade försvarsministern representanter för de tre partierna under ett kort möte i den så kallade försvarsgruppen. Allianspartierna förde då fram sina krav.

-Vi har inte tagit några steg åt något håll idag, sade Hultqvist efter mötet.

Diskussionerna om höjda anslag kommer dock att fortsätta i försvarsgruppen.

-Jag uppfattade att det i alla fall inte var några dörrar stängda, säger Moderaternas Hans Wallmark.

Han tycker att Hultqvist anförande på konferensen var ”väl raljant” om man samtidigt vill nå samförstånd om försvarspolitiken.

Försvarsministern uppmanade i anförandet allianspartierna att först och främst se till att satsningarna i innevarande försvarsbeslut verkligen genomförs och betonade att det kommer att öka försvarsförmågan.

Ny försvarsberedning

Samtidigt börjar nu förberedelserna för nästa försvarsbeslut som ska gälla för 2021–2025. Regeringen ska tillsätta en ny försvarsberedning ledd av den förre försvarsministern Björn von Sydow (S). I försvarsberedningen ingår alla partier. Hultqvist redogjorde i sitt anförande för beredningens direktiv. Uppdraget blir att framför allt analysera sex områden närmare. Bland dem finns totalförsvarets framtida roll.

-Vi har en lång resa att göra innan totalförsvaret anpassats till dagens förhållanden, säger Hultqvist.

Regeringen vill också att beredningen analyserar om stridskrafterna i krigsorganisationen är rätt dimensionerade och om försvaret av Gotland behöver förstärkas.

-Gotlands militärstrategiska läge kan inte nog understrykas. Den som kontrollerar Gotland kontrollerar också sjö- och luftvägarna till Baltikum. Kontrollen av Gotland är också av avgörande betydelse för förhållandena på fastlandet, säger Hultqvist.

Stärkt cyberförsvar

Försvarsberedningen ska också analysera behovet av aktivt cyberförsvar och ett fördjupat samarbete med Finland.

-Samarbetet har en stabiliserande effekt i vårt närområde, säger Hultqvist.

Försvarsministern sade också att regeringen i närtid ska återkomma med beslut när det gäller huruvida försvarets nuvarande personalförsörjningssystem ska kompletteras med värnplikt.

-En aktivering av värnplikten skulle kunna ge långsiktig stadga och stabilitet för försvarsmakten, säger han.

Hultqvist påpekar att Försvarsmakten i dag har problem med att fylla förbanden med personal och öva dem.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.