Hur passar bitarna i framtidens pensionspussel?

Uppdaterad
Publicerad

Om konsten att få pensionen att räcka till, hur samhället ska klara finansieringen och hur de ointresserade ska bli engagerade.

Pensionsdagen arrangerades av Statens tjänstepensionsverk, SPV, den 15 oktober och är uppdelad på fyra videoklipp.

Del 1:

Ann-Christin Nykvist, generaldirektör SPV

Den finansiella marknaden

Jens Henriksson, vd Folksam. Folksams roll som finansiell aktör i en allt mer global samhällsekonomi.

Del 2:

Finansiell information – enbart något för kunniga och insatta?

Jeanette Hauff, forskare i företagsekonomi och Lennart Flood, professor i nationalekonomi. Varför bryr vi oss inte mer om vår pension när vi vet att vi borde?

Del 3:

Pensioner – hur får vi råd?

Britta Lejon, ordförande fackförbundet ST. Livslängden ökar. Pensionerna blir allt viktigare både för oss som individer och för samhället. Hur ska samhället formas för att vi ska ha råd att gå i pension?

Förutsättningar för ett långt och bra arbetsliv

Elisabeth Svantesson , arbetsmarknadsminister. Vad behövs för att vi ska orka arbeta längre, utveckla vår kompetens och kunna byta karriär på ålderns höst?

Del 4:

Det blir alltid som man tänkt sig

Olof Röhlander, mental tränare och författare. Vad krävs för att gå från tanke till handling? Hur får vi ointresserade att börja brinna för pensionsfrågor?

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.