Hur ser Socialdemokraternas framtid ut?

Uppdaterad
Publicerad

Per Malm leder ett samtal mellan statsvetare Stig-Björn Ljunggren och Daniel Suhonen, arbetarrörelsens Tankesmedjan Katalys.

Jobben är ju Socialdemokraternas viktigaste fråga, men vad krävs för att fixa jobben? Enligt Daniel Suhonen måste då Socialdemokraterna lägga om den ekonomiska politiken, göra ordentliga infrastrukturinvesteringar och höja skatter, som till exempel fastighetsskatten. Enligt Stig-Björn Ljunggren stöter det på patrull så fort Stefan Löfven nått fastlandet eftersom partiet inte har någon egen majoritet.

-Den politik man kan föra kallar man socialdemokratisk, så pragmatiska är Socialdemokraterna, menar Stig-Björn Ljunggren.

Daniel Suhonen ser att socialdemokratin i ett längre perspektiv gått åt höger och han vill se att partiet gör en vänstersväng tillbaka.

Den vänstersvängen håller inte Ljunggren med om. Hans krassa syn är att partiet sätter upp fingret i luften och ser sedan vilka som kan frälsas.

-Jag har bekanta som inte vågar föda barn i den offentliga sjukvården längre. Vi måste ta konflikter för att få ett bra samhälle, säger Daniel Suhonen.

-Visst måste vi våga, men det måste gå igenom också. Alliansen är rätt korkad, men de är inte hur dumma som helst, så de röstar ju inte på vad som helst, menar Stig-Björn Ljunggren.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.