Hur ska de svenska mjölkbönderna överleva?

Uppdaterad
Publicerad

Vid dagens frågestund undrade centerpartisten Kristina Yngwe vad regeringen gör för att stötta de svenska mjölkbönderna.

Kristina Yngwe sade att mjölkbönderna går på knäna på grund av sjunkande världsmarknadspriser och Rysslands importstopp av livsmedel från EU.

– Vid sidan om de mervärden svenska mjölkproducenter skapar i form av öppna landskap, god djurvälfärd och låg antibiotikaanvändning så är mjölkföretagen också viktiga för Sveriges ekonomi. Man brukar säga att varje mjölkföretagare bidrar i sin tur medf ytterligare fem jobb och är en viktig motor på landsbygden vad det gäller jobb och ekonomi. Men som läget är nu är frågan om svenska mjölkbönder över huvud taget kommer att kunna överleva, sade Yngwe.

-Det sägs att man saknar inte kon förrän båset är tomt. Båset är kanske inte riktigt tomt än men kon är väldigt, väldigt mager.

Kristina Yngwe frågade finansminister Magdalena Andersson hur regeringen ser på frågan och vad den tänker göra för att förbättra situationen.

Yngre mjölkbönder

Regeringen ser med oro på utvecklingen och tycker att frågan är viktig att ta upp och diskutera, sade Magdalena Andersson. Hon sade också att det skett en strukturomvandling i näringen.

– Inte minst yngre mjölkbönder har expanderat, köpt upp mer mark, köpt upp ytterligare kor och också investerat i modernare anläggningar, till exempel där korna kan välja själva när de vill mjölkas. Det har varit en väldigt positiv utveckling i den här näringen.

Men Magdalena Andersson konstaterade att det särskilt är de som har investerat mycket och i mer moderna anläggningar som nu också sitter med ekonomiska problem.

– Så det här är en fråga som vi tittar på i regeringskansliet och följer noggrant. Och jag kan dela den oro som Kristina Yngwe känner för de svenska mjölkbönderna.  

Hela frågestunden

Se hela frågestunden ovan. Utöver Magdalena Andersson deltog energiminister Ibrahim Baylan (S), försvarsminister Peter Hultqvist (S), kultur- och demokratiminister Alice Bah Kuhnke (MP) och gymnasie- och kunskapslyftsminister Aida Hadzialic (S).

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.