IF Metall feministiskt efter 130 år

Uppdaterad
Publicerad

IF Metall har blivit ett feministiskt förbund och det innebär att jämställdhet och mäns och kvinnors lika möjligheter och rättigheter har hamnat högst upp på agendan, säger förbundsordförande Anders Ferbe.

– Det har ju inte skett någon väsensförändring. Vi har blivit än tydligare på att skriva in just feminismen som en viktig riktning för förbundet, säger Ferbe när han intervjuas av SVT:s Peter Rawet inför avtalsrörelsen.

Men han tycker inte lönen är avgörande.

– Det är viktigt, när man pratar om jämställdhet och framför allt när det gäller löner och arbetsvillkor, att se att den stora och viktigaste skillnaden mellan män och kvinnor är att kvinnorna riskerar att i större utsträckning fastna på de något enklare, något mindre avancerade jobben som också ger lägre lön. Därför måste man jobba med arbetsutveckling väldigt mycket.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.