”Ingen konventionell ubåt”

Uppdaterad
Publicerad

Den marina underrättelseoperationen som genomförts i Stockholms skärgård i sju dagar är i huvudsak avslutad, sade ställföreträdande insatschef Anders Grenstad vid en presskonferens.

-Det vi med säkerhet kunnat utesluta är en konventionell u-båt, sade Anders Grenstad.

Det har troligen förekommit främmande undervattensverksamhet och rör sig om någon typ av undervattensfarkost, minst en, men en ubåt har alltså kunnat uteslutas, enligt Grenstad.

Försvaret har noggrant analyserat och värderat insamlad information, berättar Grenstad, som är stolt över att operationen kunde komma igång så snabbt. Enligt honom visar det att försvaret har förmåga att möta eventuella hot på ett betryggande sätt.

Har lämnat

-Den eller de som kränkt våra vatten har lämnat, sade Grenstad.

-Vi gör bedömningen att det inte längre ger oss mer information att vara därute. Vi har tillräckligt med information.

Grenstad vill inte kommentera ryska kommentarer om insatsen.

-Jag har aldrig pekat ut någon nation, sade han.

Han vill inte heller kommentera vilka internationella kontakter försvaret tagit eller om Sverige fått hjälp av något annat land i sökandet.

Kostnad runt 20 miljoner

Operationen beräknas ”mellan tummen och pekfingret” ha kostat 20 miljoner kronor. Ungefär lika mycket som en veckas insats under skogsbranden i Västmanland kostade i somras. Grenstad bedömde det som inom ramen för budget.

-Det har varit värt det, eftersom vi med alla till buds stående medel måste förhindra att sådan här verksamhet pågår i våra vatten.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.