Jag var precis som du

Uppdaterad
Publicerad

Politik i bokhyllan med Negra Efendic

”Jag var precis som du” är en självupplevd berättelse av Negra Efendic som var 11 år när kriget bröt ut i Bosnien. Tillsammans med sin familj flydde hon till Sverige, närmare bestämt till Huskvarna i Småland. Sverige var ett land familjen hade en ganska diffus bild av.

Negra Efendic berättar om hur det var för henne att som barn komma till ett nytt land, till ny skola och hur det var när vissa i skolan demonstrerade att hon inte var välkommen.

Politik i bokhyllan

God mat viktig

Hon beskriver också hur viktig maten blev när familjen bodde på olika flyktingförläggningar och hur mycket som kretsade kring den. På de förläggningar där maten var bra var stämningen bättre än på dem där maten var dålig. Där var stämningen retlig och irriterad, berättar hon.

Negra Efendic är till vardags reporter på Svenska Dagbladet med fokus på migrations- och intergrationsfrågor. Det här är hennes debut som författare.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Politik i bokhyllan

Mer i ämnet