Kampen mot ebola går åt rätt håll

Uppdaterad
Publicerad

Kampen mot ebolaepidemin i Västafrika gör framsteg.

Men det återstår fortfarande mycket arbete, konstaterar FN:s särskilda ebolasändebud David Nabarro.

-Antalet nya fall ligger på omkring 130 i veckan sedan början av februari jämfört med nästan 1 000 nya fall i veckan när det var som värst, säger Nabarro som besökte Stockholm under måndagen.

-Det är en fantastisk minskning.

David Nabarro säger att eftersom läget är lite sämre i Sierra Leone och Guinea än i Liberia inriktas arbetet på att skicka så många experter som det går till de länderna för att hitta nya fall och försöka stoppa smittospridningen.

-Vi jobbar väldigt hårt för tillfället eftersom regnperioden börjar om ungefär tio veckor. Vi vill bli klara innan dess eftersom vägarna blir oframkomliga och det blir svårt med transporter.

David Nabarro passade på att berömma den svenska insatsen i kampen mot ebola, men efterlyste även mer bidrag från givaränderna.

Under sitt besök i Sverige träffade han bland andra biståndsminister Isabella Lövin (MP), som precis varit i Liberia och Sierra Leone. Lövin ville inte utlova några nya pengar i dag.

-Först måste vi analysera vad Sverige ytterligare kan tillföra i det här sammanhanget, säger hon.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.