Kaplan frågas ut av KU

Uppdaterad
Publicerad

Bostads- och stadsutvecklingsministern frågas ut i riksdagens konstitutionsutskott om regeringens beslut att tillsätta en förhandlingsperson för Bromma flygplats.

Regeringen måste kunna lita bli att lyssna till riksdagens så kallade tillkännagivanden om det finns skäl för det, hävdar bostadsminister Mehmet Kaplan (MP) när han frågas ut i riksdagens konstitutionsutskott (KU) i ett ärende om framtiden för Bromma flygplats.

En majoritet i riksdagen uppmanade en vecka före jul regeringen att inte utse någon förhandlingsperson för avveckling av citynära flygplatser, i praktiken var det en uppmaning att inte börja arbetet för att lägga ned Bromma flygplats. Brommas framtid var och är hett omdebatterad, också av näringsliv och politiker i orter med förbindelser till Bromma.

Regeringen utsåg samordnare

Men regeringen förekom riksdagen med några timmar och utsåg Anders Sundström till samordnare med uppdrag att utreda om det går att flytta flygtrafiken från Bromma till andra flygplatser, i syfte att skapa plats för fler bostäder i Stockholmsregionen.

Regeringen utsåg Sundström trots att den tidigare hade sagt att det skulle ske först när en berörd kommun, i det här fallet Stockholms stad, formellt skulle begära det. Dagen före beslutet försäkrade sig dock regeringen att Stockholms stad senare skulle skicka en begäran, enligt Kaplan.

I KU trycker Mehmet Kaplan hårt på att regeringen utsåg en samordnare, inte en förhandlingsperson. Och en samordnare har till skillnad från en förhandlingsperson, enligt Kaplan, inte en beställning om att komma med ett bestämt resultat. Samordnaren har inte ett uttryckligt uppdrag att lägga ner Bromma.

Här kan du läsa anmälan till KU.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.