Foto: SVT

KD vill slopa stöd till eget boende

Uppdaterad
Publicerad

Dagersättningen till asylsökande som väljer eget boende (ebo) leder ofta till destruktiv trångboddhet och utnyttjas av oseriösa aktörer, anser Kristdemokraterna.

-Eget boende har i praktiken blivit inneboende, 30 procent av de asylsökande har valt eget boende, säger KD-ledaren Göran Hägglund på en pressträff.

Han tror att mottagandet av nyanlända skulle spridas mer över landet om ebo slopas.

KD föreslår även statliga hyresgarantier till byggande av modulbostäder med tidsbegränsade bygglov för att minska bostadsbristen för asylsökande.

-För staten är det en begränsad risk eftersom vi troligen kommer ha ett stort inflöde även framöver på grund av oro i världen, säger Hägglund.

-Det ska vara enkla men moderna moduler, på mark som är under planering men som i dag kan användas om man använder tillfälliga bygglov, säger han.

Migrationsverket bör även få tillstånd att själva äga asylboenden, enligt KD. I dag är det, enligt Hägglund, onödigt dyrt för Migrationsverket att hyra bostäder och det finns många ”upprörande” historier om personer som tjänat grova pengar på undermåliga anläggningar, enligt honom.

Partiet vill också öppna för mer stöd till kollektivtrafik som kan koppla ihop områden där det finns lediga bostäder med områden där det finns jobb för asylsökande.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.