”Klarade sig ganska helskinnad”

Uppdaterad
Publicerad

SVT:s Margit Silberstein kommenterar frågestunden och intervjuar statsminister Stefan Löfven.

Margit Silberstein konstaterar att Stefan Löfven förstås fick frågor om sådant som är skjutet på framtiden som Förbifart Stockholm och Bromma flygplats och att frågestunden var ganska försiktig.

I intervjun säger Stefan Löfven att det kändes bra att komma till riksdagen och svara på frågor och att han inte tyckte att någon fråga var svårare än den andra.

En majoritet i landstingsstyrelsen i Kronobergs län sade i tisdags ja till att utreda så kallad samvetsfrihet – rätt att vägra utföra aborter om det strider mot ens övertygelse eller religion och den frågan dök upp i frågestunden.

– Du var inne på att man kanske måste ändra reglerna så att det blir lika i alla landsting?

– Låt oss avvakta det som händer där nere nu. Men vår principiella uppfattning är att bor man här i Sverige och ska ta del av sjukvården så förutsätts man få lika oavsett var jag då bor. Och då blir det ju konstigt om man säger att just den där delen av sjukvården tänker inte vi befatta oss med. Så låt oss följa vad som händer där så får vi se om det finns anledning att göra någonting, sade Stefan Löfven.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.