Kommentarer och analyser efter partiledardebatten

Uppdaterad
Publicerad

Politik, retorik och taktik

Många partiledare manade till kamp mot extremismen i riksdagens partiledardebatt. Flera partiledare inledde sina anföranden med att ta upp masskjutningen i Orlando. Och riksdagen testade nya debattregler.  Partiledarna i de två största partierna, S och M, fick sju minuters talartid till sina inledningsanföranden och de övriga fem, utan replikrätt. Därefter följde en runda med två minutersanföranden som de var fri replikrätt på.

Efter debatten följde en kommentar av SVT:s Mats Knutson, därefter samtalade Lennert Persson med journalisten och författaren Magdalena Ribbing om retoriken i debatten och gjorde jämförelser bakåt i tiden och med fd MP-språkröret Briger Schlaug och fd FP-ledaren Lars Leijonborg om hur man planerar inför en partiledardebatt. Avslutningsvis analyserade Anna Dahlberg, politisk redaktör på Expressen och Göran Greider, chefredaktör på Dala-Demokraten, debatten och det politiska läget. 

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.