KU grillade Wallström om Palestinabeslut

Uppdaterad
Publicerad

Regeringen körde inte över utrikesnämnden och riksdagen inför beslutet att erkänna Palestina den 30 oktober, hävdade utrikesminister Margot Wallströms (S) när hon frågades ut av KU.

Men redan 3 oktober, på regeringens första dag, skickade regeringen information till de svenska ambassaderna där det bland annat talades om att ”erkännandet av Palestina var i enlighet med folkrätten”.

Men Wallström vidhåller, när hon frågas ut i riksdagens konstitutionsutskott (KU), att allt som hon och statsministern sade före det formella beslutet att erkänna Palestina 30 oktober bara var uttryck för regeringens avsikt. Så dags hade regeringen berett ärendet noga och även kallat och informerat utrikesnämnden, där riksdagspartierna är företrädda. Nämnden är till för att regeringen ska informera om viktiga utrikes- och säkerhetspolitiska ärenden.

I regeringsförklaring

Det som anmälan till KU riktat in sig på är statsminister Stefan Löfvens regeringsförklaring den 3 oktober där han i ett stycke om Palestina sade ”därför kommer Sverige att erkänna Palestina”.

Men den innebar inte, upprepar Wallström, inte att beslutet i praktiken redan var fattat, långt innan utrikesnämnden fick information den 27 oktober. Det var en avsiktsförklaring.

-Det här ärendet har beretts korrekt, säger Wallström som också menar att det inte kan komma som en överraskning för andra partier efter valrörelsen att Socialdemokraterna och Miljöpartiet skulle vilja erkänna Palestina.

Samma dag

Enligt de handlingar som regeringskansliet, genom utrikesdepartementet, skickat till KU inför utfrågningarna sägs det att regeringskansliet redan samma dag som statsministern läste upp regeringsförklaringen skickade information till Sveriges ambassader runt världen med anledning av stycket om Palestina och regeringens avsikt i frågan.

UD listar den information som ambassaderna fick som stöd för att svara på frågor i sju punkter, i handlingarna till KU. En punkt lyder: ”att Staten Palestina sedan 2012 har status som ”non-Member-Observer-State i FN, att 138 stater röstat för detta, inklusive Sverige, att cirka 130 stater erkänt Palestina samt att erkännandet av Palestina var i enlighet med folkrätten”.

Men enligt Wallström ska inte det läsas som att regeringens beslut om erkännande redan var fattat.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.