Läget inför valspurten

Uppdaterad
Publicerad

Det saknas visioner, tycker Magnus Henrekson, professor i nationalekonomi och statsvetaren och journalisten Cecilia Garme när de kommenterar valrörelsen tillsammans med Ann-Britt Ryd Pettersson.

Magnus Henrekson är förvånad över att det är så mycket sifferexercis i stället för att politikerna pratar mer övergripande om vart man är på väg och vilket samhälle man vill skapa.

– Det blir ganska tråkigt och intetsägande för vanliga människor, säger han.

Många osäkra väljare

De osäkra väljarna är många, ungefär 16 procent mot 13 procent vid samma tid i det förra valet. Så för Alliansen som ligger under så mycket gäller det att hitta en ”game changer” – om det går, säger Cecilia Garme. Men hon påpekar att det blir svårt och säger att de mest kända spurterna i tidigare valrörelser, till exempel Westerbergeffekten i valet 1985, inte handlar om mer än 2,5 – 3 procents ökning.

– Jag föreställer mig ändå att det var någon typ av game changer som Fredrik Reinfeldt var ute efter i förra veckan när han kom med det här om ”öppna era hjärtan” och tog upp flyktingfrågan, säger Cecilia Garme.

Upp på bordet

– Jag är inte lika säker. Jag tror att han vill ha upp det här på bordet och tala om hur höga kostnaden blir, säger Magnus Henrekson.

– Förut har man kunnat klara det här inom ramen för en växande ekonomi. Alla har kunnat få någonting och så har man ändå kunnat klara asyl- och flyktingpolitiken. Nu kommer det kanske inte att vara så, utan annat kommer att få stå tillbaka och kanske till och med minska. Då får vi en annan diskussion, så jag är inte så säker på att hans agenda faktiskt var att vi skulle öppna våra hjärtan, utan att få in det här i de ledande partierna, säger Henrekson.

Se hela samtalet ovan.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.