Lånar hushållen för mycket?

Uppdaterad
Publicerad

De svenska hushållen har aldrig varit mer skuldsatta än i dag. Men en utredning visar att personer med stora bostadslån ofta har höga inkomster. De överskuldsatta däremot är låginkomsttagare.

De svenska hushållen har aldrig varit mer skuldsatta än i dag, vilket oroar både Riksbanken, Finansdepartementet och EU-kommissionen.

Samtidigt visar Anna Hedborgs genomgång av hushållens skuldsättning att personer med stora lån ofta har goda förutsättningar att klara av sin lånesituation. Problem med överskuldsättning finns i stället främst bland personer från utsatta grupper som tar mindre lån.

Vid seminariet redogör regeringens utredare Anna Hedborg för slutsatserna från utredningen Överskuldsättning i kreditsamhället och chefekonomen Henrik Braconier presenterar Finansinspektionens årliga bolånerapport, som utvärderar om den svenska bolånemarknaden utsätter låntagare eller samhället för onödiga risker.

Medverkande

Henrik Braconier, chefekonom på Finansinspektionen.

Anna Hedborg, ledde den offentliga utredningen Överskuldsättning i kreditsamhället. Hon har tidigare varit socialförsäkringsminister och generaldirektör.

Kommentarer från Ola Pettersson, chefsekonom på LO.

Samtalet leds av Annika Creutzer, ekonomijournalist och privatekonomisk expert.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.