LO efterlyser mer utbildning

Uppdaterad
Publicerad

Lägre minimilöner är många ekonomiska forskares huvudsakliga lösning på integrationsproblemet. Kommer inte på fråga, svarar LO som vill utbilda bort kompetensbristen på svensk arbetsmarknad.

Den svenska modellen klarar inte av den enorma flyktingströmmen. Att enbart satsa på utbildning räcker inte, lönerna måste sänkas och det bästa vore om fack och arbetsgivare kunde enas om detta, anser de fyra forskare, däribland professor Lars Calmfors, i en ny rapport om en bättre integration av de nya svenskarna. Även entreprenörskapet är en underskattad metod att få in fler i jobb, menar de.

LO säger nej

LO håller med om att det behövs stora insatser för att klara fjolårets flyktinganstormning. Men det är i huvudsak utbildning som kan möta behoven på svensk arbetsmarknad. Lägre löner är ett rött skynke för LO.

Det finns gott om arbetskraft, men med fel kompetens, och det är i huvudsak utbildning som kan möta behoven på svensk arbetsmarknad, tycker LO.

Många forskare och arbetsgivare har länge av olika skäl fört fram önskemålet om ökade löneskillnader som lösningen på många problem.

-Nu tycker de att de har fått ytterligare vatten på sin kvarn, säger LO:s chefsekonom Ola Pettersson i samband med att facket lade fram sin ekonomiska prognos: Ekonomiska utsikter.

Få låglönejobb

LO pekar på att behovet av arbetskraft är som allra störst inom byggsektorn och i offentlig sektor, hälso- och sjukvård och i skolan.

-Det är knappast några låglönejobb, säger Ola Pettersson som undrar vad det är för slags arbetsmarknad som forskarna tänker sig ska växa fram.

Den typen av arbetsmarknad med låga löner finns inte i någon större utsträckning, den är inte efterfrågad av arbetsgivarna, mer än till mindre del, anser Pettersson som då hellre vill se subventionerade anställningar.

Ytterligare ökade klyftor i form av ökade löneskillnader skapar ett samhälle som LO inte vill se.

Fakta: LO:s ekonomiska prognos i siffror

TD; 2016; 2017; 2018

BNP; 3,2; 2,4; 2,4

Arbetslöshet; 6,9; 6,6; 6,4

Inflation (KPI); 1,0; 1,4; 2,1

Timlöner; 2,6; 2,9; 3,0

Källa: LO

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.