Löfven grillades i KU

Uppdaterad
Publicerad

Statsminister Stefan Löfven (S) gjorde i dag debut i riksdagens konstitutionsutskott (KU). Han frågades bland annat ut om regeringens erkännande av Palestina.

På fredagen kallades Löfven till KU för att frågas ut i fem olika granskningsärenden. Bland annat Moderaterna har KU-anmält att regeringen redan i regeringsförklaringen deklarerade att Palestina ska erkännas som stat.

Enligt anmälan kan det strida mot regeringsformen som säger att i utrikesärenden av större vikt så ska överläggningar hållas med utrikesnämnden. Utrikesminister Margot Wallström (S) har redan frågats ut i KU. Hennes argument var att det formella regeringsbeslutet togs efter regeringsförklaringen och inför det beslutet informerades nämnden.

-Att en ambition aviseras i regeringsförklaringen innebär inte att regeringen fattat ett beslut, sade Löfven i utfrågningen.

-En regeringsförklaring skulle uppfattas som urvattnad om den inte innehöll regeringens avsikter även på det utrikespolitiska området.

Och inför det formella regeringsbeslutet senare på hösten, hölls överläggningar i utrikesnämnden, påpekade Löfven.

Generalkonsulat

Löfven fick också svara på frågor om hur han på ett besök i New York i höstas kunde meddela att Sverige ska öppna generalkonsultatet där igen, trots att UD:s kabinettsekreterare två dagar tidigare inte kunnat ge klart besked i frågan i riksdagens utrikesutskott, enligt KU-anmälan. Den moderata anmälaren anser att det kan ha stridit mot regeringsformens krav på saklig information till riksdagen.

Löfven fick även svara på frågor om regeringens beslut att tillsätta en förhandlingsperson som ska undersöka möjligheten att avveckla Bromma flygplats.

”Respektlöst”

I KU-anmälan påpekas att förhandlingspersonen utsågs, trots att regeringen visste att riksdagen inom kort skulle anta en uppmaning till regeringen om att Bromma flygplats ska vara kvar och att en förhandlingsperson inte borde utses. Moderaten Edward Riedl, som lämnat in KU-anmälan, skriver att regeringen på ”ett ytterst respektlöst sätt ignorerar riksdagsmajoritetens vilja”.

De övriga två KU-granskningarna handlar om hur kulturministern Alice Bah Kuhnke utsågs, samt att propositionen om att landsting ska kunna avskaffa vårdvalsystemet inte lämnades in till lagrådet. Den propositionen drog dock regeringen tillbaka senare.

-Det var den mest kritiska sågningen sedan justitieminister Laila Freivalds buggningsreform för 15 år sedan, sade folkpartisten Mathias Sundin.

Oppositionen försökte förgäves få statsministern att medge att man, med facit i hand, borde ha vänt sig till lagrådet från början. Löfven höll fast vid att beredningen höll måttet.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.