Mer pengar till skola och migration

Publicerad

Dyrare snus, dyrare vin och slut på de breda skattesänkningarna. Mer pengar går i stället till skolan och migrationen, enligt regeringens vårbudget.

På en pressträff under morgonen lyfte Borg fram att det övergripande temat i vårbudgeten, som offentliggjordes i dag, är en lite stabilare återhämtning.

Borg ser lite ljusare på tillväxten för ekonomin i år men räknar med något sämre fart 2015-2016. Han säger samtidigt att ”risken för Sverige att råka illa ut vid nästa lågkonjunktur är större”.

-Vi måste vara mer kärva i våra budskap och mer försiktiga i den ekonomiska politiken.

De blir inga breda inkomstskattesänkningar framöver, enligt Borg – det går inte att finansiera. Han upprepar sitt mantra om att alla satsningar kommer att finansieras krona för krona.

-Jag skulle vilja se att man kommer upp i rejäla överskott innan man kan börja tala om att frångå den principen, säger Borg.

Vilka nya förslag som det finns utrymme för inför valet i höst vill Anders Borg inte gå in på, samtidigt som han varnar för ekonomiska omslag. Han jämför konjunkturläget med aprilvädret, där det kan slå om snabbt, med snö i ena delen av landet och sol i den andra.

Dyrare snus

Inför vårbudgeten har regeringen skrapat ihop ett reformutrymme på nästan sju miljarder kronor för 2015 genom att avisera höjd skatt på alkohol- och tobak, höjd fordonsskatt och minskad avdragsrätt för privat pensionssparande. De pengarna betalar vallöften om framför allt skolan och lärarsatsningar, men även till exempel cancervård och lägre sjuklönekostnader för småföretag.

Priset på ett paket cigaretter beräknas bli 1,36 kronor högre och priset på en dosa snus beräknas bli 2,54 kronor dyrare. Skattehöjningen på alkohol beräknas leda till att prislappen på en flaska vin som i dag kostar 59 kronor blir 60,95 kronor.

För merparten av fordonsägarna höjs fordonsskatten med mellan 100 kronor och 800 kronor per år beroende på hur mycket koldioxid bilarna släpper ut.

Anslaget till migration ökas med 2,7 miljarder kronor till 12,6 miljarder under 2014. Det beror på ökat antal asylsökande. För att finansiera det tas 866 miljoner från anslaget för bistånd.

Ersättningen till kommunerna för flyktingmottagande ökas också på med 90 miljoner kronor.

Bygger skyddsvallar

Till riskfaktorerna som Borg ser framför sig hör osäkerhet om det europeiska banksystemet och förmågan att stötta det vid en kris. De geopolitiska riskerna har också ökat i och med den rysk-ukrainska konflikten, enligt Borg. Han räknar med att det främst slår mot rysk ekonomi, som i sin tur kan slå mot Finland och därigenom indirekt mot Sverige.

-Det är en viktig geopolitisk risk, men den är svår att bedöma, säger Borg.

Men jämfört med övriga Europa ligger Sverige högt upp i tillväxtligan, enligt finansministern.

Det är rimligt att tro att arbetslösheten minskar och sysselsättningen ökar, enligt finansministern. Det är enligt Borg centralt att komma tillbaka till en procents överskott i de offentliga finanserna, men inte så att den tröga återhämtningen knäcks.

Anders Borg gör klart att han åter vill bygga upp vad han kallar ”skyddsvallarna runt svensk ekonomi och återvända till överskott”. Kraven på skyddsvallar förstärks, enligt Borg, av att Sverige har ett av Europas största banksystem och högt skuldsatta hushåll.

Före slutet av april ska Socialdemokraterna och de övriga oppositionspartier lägga fram sina alternativ till riktlinjer för den ekonomiska politiken.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.