Ministern om framtidens arbetsmarknad

Uppdaterad
Publicerad

Framtidsminister Kristina Persson (S) intervjuas av SVT:s Heléne Nyman om framtidens arbetsmarknad. Hur kommer den att se ut och vilka arbeten blir kvar när maskiner kan utföra allt fler uppgifter?

En av de första sakerna som framtidministern gjorde efter regeringsskiftet var att tillsätta en grupp som ska titta närmare på den framtida arbetsmarknaden. Men vad är det konkret de ska undersöka?

– Det första de måste göra är att förstå vad det är som håller på att hända, att kunna utläsa de trender som vi kan se när det gäller arbetslivet, jobben i framtiden för nu sker en oerhört snabb teknikutveckling på många områden, säger framtidsministern.

Det handlar om robotar, artificiell intelligens och maskiner som kan tala med varandra. Teknik som blir allt mer avancerad och som i allt större utsträckning kan ersätta människor inom flera yrken. En utveckling som kommer att få konsekvenser.  

– Man kan se det som en fantastisk möjlighet och att vi människor kan göra annat. Att vi kan få hjälp av robotar till exempel med tunga lyft i vården och därmed kunna få tid att ge kvalitet i omvårdnaden av människor, det viktiga är ju att man ser till att det skapas tillräckligt många jobb för att ersätta de som försvinner och att man lyfter kvalitén i arbetslivet.

Vad kommer vi att arbeta med?

– Om nu hälften av alla jobb skulle kunna ersättas av maskiner betyder det ju inte att hälften av jobben försvinner. Det tillskapas ju hela tiden nya jobb. Att övervaka, att assistera eller tillsammans utföra arbetsuppgifter och att också utnyttja det utrymme som finns för mänskligt arbete för att komplettera maskinerna.

Se hela intervjun i klippet här ovan.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.