Åtgärder mot extremism

Uppdaterad
Publicerad

Uppdraget blir att samla och sprida svensk och internationell forskning och annan kunskap om förekomsten av våldsbejakande extremism.

Enligt Säpo har minst 75 personer de senaste dryga två åren rest från Sverige till Syrien för att utbilda sig eller strida i samverkan med al-Qaida-inspirerade grupper. Det är en ökning från det 30-tal resande som angavs i Säpos årsrapport i april. Då sade sig Säpo ha information om att fler hade rest men att vissa uppgifter då inte var helt bekräftade.

Återvändare oroar

Svenska säkerhetsorgan har sagt att de oroas över resenärernas återkomst. Orsaken är att mål i Sverige numera anses vara mer legitima, att tidigare attentatsmän ibland gjort liknande resor samt att resenärerna skaffar sig en kompetens och även kan bli inspirationskällor för andra.

Nationell samordnare

En nationell samordnade för förebyggande av våldsbejakande extremism bör inrättas vid Brottsförebyggande rådet (BRÅ). Det föreslår regeringens utredare av våldsbejakande extremism.

Samordnarens uppdrag blir att samla och sprida svensk och internationell forskning och annan kunskap om förekomsten av våldsbejakande extremism. Även att vara rådgivare och ge stöd till lokala aktörer samt att ta ansvar för och utveckla det utbildningsmaterial som utredningen tagit fram.

Demokratiminister Birgitta Ohlsson välkomnar utredningen.

-De här krafterna riskerar att urholka vår demokrati, säger hon.

Kritik från experter

Utredningen har fått kritik redan innan den presenterades av tre av experterna i utredningen. De anser att olika extremismer klumpas ihop, att ideologin ges underordnad betydelse och att insatserna riktas mot ungdomar.

-En del länder har fokuserat på viss extremism, särskilt islamistisk. Vi har inte velat gå i den fällan. Samtidigt är det viktigt att säga att vi självklart jobbar på olika sätt att bemöta olika typer av extremism, säger Birgitta Ohlsson.

Hon beklagar att experterna inte framfört sin kritik i form av ett särskilt yttrande, så att det kan komma upp i remissomgången som nu startar.

Utredaren Eskil Franck har litet svårt att förstå kritiken. Han hänvisar bland annat till att det utbildningsmaterial som utredningen tagit fram särskilt pekar på det som skiljer de olika extremistgrupperna.

-Men det finns också vissa gemensamma drag, säger han.

Hemsida och utbildningsmaterial

En hemsida med utbildningsmaterial om de olika grupperna, dess ideologi och människor som lämnat våldet har tagits fram. Det blir nu den nationella samordnarens uppgift att utveckla detta material.

Andra uppgifter blir att utbilda relevanta yrkesgrupper och att årligen samla dessa.

TT

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.