Möjliga vägar till ett uthålligt EU

Uppdaterad
Publicerad

I årsboken Europaperspektiv 2021 analyserar ledande svenska forskare hur EU kan möta några av vår tids stora utmaningar och finna vägar till ett långsiktigt uthålligt EU.

Med utgångspunkt i aktuell forskning diskuterar författarna till årsboken Europaperspektiv 2021 en rad utmaningar och frågor.

Coronapandemin och dess följdverkningar visar att EU har avgörande vägval framför sig för att nå en politiskt, ekonomiskt och socialt uthållig union.

Vad kan EU lära sig av coronapandemin för att hantera framtida globala folkhälsokriser?

Hur ska EU:s medlemsländer kunna enas i migrations- och flyktingfrågan när den politiska samsynen saknas och nationella regler om integration konkurrerar om att framstå som så ogenerösa som möjligt?

Räcker den gröna given för att leda omställningen till ett klimatneutralt EU år 2050 och samtidigt säkra tillväxten?

Hur kan man nå en högre innovationstakt inom EU och på vilka sätt kan bankunionen bidra till att uppnå finansiell stabilitet i ett läge då det samlade lånetrycket ökat markant i pandemins spår?

Medverkande: Anna Michalski, Svenska nätverken för Europaforskning, Louise Bengtsson, doktor internationella relationer, Carl Fredrik Bergström, professor i Europarätt, Karin Borevi, docent statsvetenskap, Karin Bäckstrand, professor samhällsvetenskaplig miljöforskning Stockholms universitet, Jens Forssbæck, docent nationalekonomi, Magnus Henrekson, professor nationalekonomi Institutet för Näringslivsforskning, David Langlet, professor havsförvaltningsrätt Göteborgs universitet, Titti Mattsson, professor i offentlig rätt, och Eskil Wadensjö, professor i nationalekonomi.

Gästtalare: Christian Danielsson, chef för EU-kommissionens representation i Sverige,

Ett seminarie i två delar (Klicka på ”Visa alla” ovan för att se del två)

Del ett:

Forskarpanel: Coronapandemin – EU:s svar på krisen, och konsekvenser för intergenerationell sammanhållning och finansiell uthållighet

Forskarpanel: Uthålliga europeiska regelverk och nationella åtgärder: Integration, migration och arbetskraft?

Del två:

Forskarpanel: EU:s roll i miljö- och klimatarbetet i Europa och globalt, samt innovation som en förutsättning för en konkurrenskraftig grön ekonomi

Forskarpanel: EU:s roll i miljö- och klimatarbetet i Europa och globalt, samt innovation som en förutsättning för en konkurrenskraftig grön ekonomi

Arrangör: Europaperspektiv och universitetens nätverk för Europaforskning

Nyfiken på kommande sändningar? Prenumerera på Forums tablå

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.