Mörka ämnen i Reinfeldts jultal

Uppdaterad
Publicerad

Fängelsedomarna för sexköp måste bli fler, anser Moderaterna som vill utreda och skärpa sexköpslagen.

I sitt traditionella jultal på Högloftet på Skansen sade statsministern och M-ledaren Fredrik Reinfeldt också att partiet vill ha lite hårdare regler för unga brottslingar. Det ska inte krävas samtycke av en ung brottsling för att han eller hon ska göra samhällstjänst. Och tiden mellan en dom om ungdomstjänst och dagen då den startar ska inte vara längre än två månader.

Men det var sexköpslagen, människohandel och unga kvinnors förnedring och utsatthet i den som tog störst plats i jultalet, som ofta har handlat om våld, brott och tunga ämnen.

M var emot

Fredrik Reinfeldt konstaterade att sexköpslagen, som infördes 1999, har fått efterföljare i andra länder. Moderaterna var emot, framhöll han, men tycker nu att det är bra att lagen kom till stånd. Den har bland annat minskat efterfrågan på sexköp, men måste skärpas.

-Det är dags att vi i lagstiftningen ser till att det är fängelse som ska gälla som påföljd, inte bara böter, sade Reinfeldt.

Han höll upp en skylt med siffran 4782, som står för hur många anmälningar som gjorts av sexköp sedan sexköpslagen infördes 1999. Ingen av dem har lett till fängelse, enbart på grund av sexköp. Praxis är i stället 50 dagsböter.

Människohandel

Moderaterna anser att fängelse ska vara minimistraff för sexköp där den som köper sex rimligen borde inse att den som säljer sex är offer för människohandel. Fängelse ska också gälla för sexköp av unga under 18 år.

Moderaterna vill utvärdera hela människohandelslagstiftningen för att se hur man ska komma åt nätverken bakom handeln.

Svårt att vittna

Han återkom flera gånger till att ett av problemen med att få personer dömda för sexköp och människohandel är att de utnyttjade, oftast flickor eller kvinnor, inte vill eller vågar vittna. De utvecklar ofta, sade han, en lojalitet med de som förnedrar dem.

Ett förslag, som lyfts fram i debatten, är att fler skulle vittna om de visste att de kunde få tillstånd att stanna i Sverige, för att slippa åka hem och möta dem som en gång skickade iväg dem. Men några sådana förslag är inte aktuella, enligt Reinfeldt.

TT

Fakta: M:s fem förslag

Moderaterna vill utvärdera lagen mot människohandel för att se om ändringar behövs för att få fler dömda för brottet.

Straffen för sexköp kopplade till människohandel bör skärpas till lägst fängelse. Detsamma ska gälla för köp av sex av personer under 18 år.

Unga brottslingar som dömts till samhällstjänst ska inte kunna tacka nej.

Tiden mellan utdömd samhällstjänst och verkställighet för unga ska inte vara längre än två månader.

(TT) Källa: Moderaterna, Fem förslag för ett bättre Sverige.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.