Motverka passiva premiepensionssparare

Uppdaterad
Publicerad

Premiepensionsspararna måste bli mer aktiva, annars hamnar pengarna i statlig förvaltning, enligt premiepensionsutredningen. Däremot blir det inte färre fonder att välja bland.

Det är väldigt få som gör aktiva val när det gäller premiepensionspengarna. Därför föreslås att de nya spararnas pengar automatiskt placeras i statens fond, AP7 Såfa enligt utredaren Patric Thomsson:

-Det krävs alltså aktivitet för att komma ifrån förvalsalternativet.

Även för gamla sparare krävs viss aktivitet, nämligen vart sjunde år, enligt utredarens förslag. Annars hamnar pengarna även där under statlig förvaltning.

-Det är ett kontroversiellt förslag, eftersom passivitet kommer att leda till att pengar flyttas till ett alternativ man en gång valt bort. Men det är rimligt att kräva ett aktivt ställningstagande med viss regelbundenhet, säger Thomsson.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.