Ny plan för att stödja mjölkbönder

Uppdaterad
Publicerad

Mjölknäringen har fått en handlingsplan på 87 punkter för att rädda de svenska mjölkbönderna. Men det finns inga konkreta, snabba besked om pengalättnader från politiken och regeringen.

-Det handlar om förbättringsförslag, både på kort och lång sikt, sade landsbygdsminister Sven-Erik Bucht (S) på en pressträff efter ett möte med företrädare för mjölkbranschen, banker, handeln, bönder och myndigheter.

Bucht trycker mycket på att det är en handlingsplan som de berörda själva tagit fram och att han ”tar med sig” de delar som handlar om skatter och annat som politiken styr över.

Överbrygga kris

-Det handlar lite om att skapa en ”bridge over troubled water”, sade Bucht samtidigt som Arla meddelade att de sänker mjölkpriset till bönderna med nära 9 öre per kilo.

Hård konkurrens från världsmarknaden och andra EU-länder har skärpt läget för de svenska bönderna.

Med på mötet var bland andra Palle Borgström, ordförande för LRF Mjölk och Stefan Gård, ordförande för Sveriges Mjölkbönder. Mellan raderna kryper brådska och krav på handling fram.

-På gårdarna blöder det verkligen, då gäller det att det händer något här och nu. Det jag känner är att vi måste få ut en penningmassa ören på gårdsnivå, säger Stefan Gård som talar om dieselskatt, elkostnader och ersättning för beteskrav.

Inga skattelättnader

-Jag är minst lika oroad som Stefan över det akuta läget och att många av åtgärderna i handlingsplanen är sådant som har bäring på längre sikt, men vi behöver förbättringar inom veckor och månader, säger Palle Borgström som samtidigt säger att man måste vara realist, politiska förändringar tar tid.

Sven-Erik Bucht säger att kostnader är viktiga.

-Men skattesänkningar är inte lösningen på allt, det krävs mycket andra saker också, inte minst inom rådgivning som vi satsar på. Lönsamheten varierar väldigt mycket, säger han.

Landsbygdsministern lovar att ett program för statliga lånegarantier till bönder ska vara på plats inom kort. Och han är villig att vika upp till tio miljoner kronor på ett rådgivningsprogram förutsatt att branschen lägger lika mycket.

Försämrar läget

Jill Svensson, mjölkbonde i skånska Hörby, tycker att staten skulle gå in och säkra en del av mjölkpriset till bonden. Och hon konstaterar att de höjda arbetsgivaravgifterna för unga anställda, som höjs i augusti, kommer att försämra ekonomin.

Hon ger inte mycket för satsningen som utlovas på rådgivning och statliga lånegarantier. Tiden går och fler och fler bönder lägger ned.

-Jag kan inte se vad rådgivning och sådant skulle göra för skillnad, är vi dåliga företagare eller? Jag tycker att man ser ner på oss lite nästan, kunde vi inget om ekonomi skulle vi inte kunna hålla på, säger Jill Svensson.

Fakta: Svenska mjölkbönder

För drygt 30 år sedan, 1983, fanns det 39 000 företag med mjölkkor i Sverige.

För drygt 20 år sedan, 1993 var de 20 000.

År 2005 hade de minskat i antal till 8 500.

Förra året hade de minskat till 4 400 företag, eller mjölkbönder.

Men produktionen av mjölk per ko ökar.

2005 vägdes det in 3,16 miljoner ton mjölk, år 2013 var det 2,87 miljoner ton.

Det fanns 399 000 mjölkkor 2005 och 2014 var de 344 000.

Källa: Jordbruksverket

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.