ÖB: Den operativa förmågan för låg

Uppdaterad
Publicerad

Försvarsmakten har lämnat in sitt underlag till regeringen inför kommande försvarsbeslut. Pengarna räcker inte om försvaret ska lyckas med de mål politikerna vill nå, anser ÖB Sverker Göranson, som nu vill diskutera hur förmågan ska höjas.

Utvecklingen i närområdet går mot det sämre, säger ÖB.

– Det blir mer och mer oförutsägbart svårt, det blir också negativt och aggressivare. Och det påverkar ju Sverige, som vi har sett under det här året och fortsatt måste räkna med.

Skärpt säkerhetspolitiskt läge

I våras enades Försvarsberedningen om vad Försvarsmakten ska kunna åstadkomma med tanke på det skärpta säkerhetspolitiska läget med ett aggressivare Ryssland. Nu har Försvarsmakten återkommit med sitt underlag till regeringen om hur den nivån ska kunna uppnås.

Överbefälhavare Sverker Göranson vill inte säga i detalj hur mycket mer pengar som behövs – det har man inte räknat ut ännu. Men det framgår att det saknas betydande resurser.

-Det kommer inte att räcka med hundratals miljoner om man ska infria alla de förväntningar som är uttryckta i beredningen. Därom råder ingen tvekan, säger han.

Satsning på personal

Den operativa förmågan är för låg, både den här perioden och nästa, säger Sverker Göranson

Initialt vill han satsa på personal och övningar.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.