När påven Franciskus I besökte Strasbourg skärptes säkerheten både inne i parlamentet och utanför. Foto: Per Malm/SVT

Påven: Glöm inte människan!

Uppdaterad
Publicerad

Tänk på människan och inte bara ekonomin, manade påven Franciskus i EU-parlamentet i Strasbourg.

Det är dags att bygga ett Europa som inte bara kretsar kring ekonomin, utan också människans helighet, runt omistliga värderingar. Det är dags att överge tanken på ett Europa som är självupptaget och fullt av rädsla och i stället återskapa ett Europa som är ledande och en plats för vetenskap, konst, musik, mänskliga värderingar och tro, talade påven inför EU-parlamentets ledamöter.

Hans besök på tisdagen var blott det andra genom åren från en påve i parlamentet och kom drygt ett kvartssekel efter företrädaren Johannes Paulus II i oktober 1988.

Den gången blev det bestående minnet främst de ljudliga protesterna från nordirländske parlamentsledamoten och protestantpastorn Ian Paisley, som avled i september i år.

-Jag förnekar er och alla era kulter och läror, skrek Paisley åt Johannes Paulus innan han kördes ut.

Till de ensamma

Den Argentina-födde Franciskus har under sina 18 månader som påve tryckt hårt på social rättvisa och velat uppmärksamma situationen för världens fattiga. Från EU-parlamentet skickade han också en tanke till alla ensamma.

-Enligt min mening är en av de vanligaste sjukorna i Europa just nu den ensamhet som är typisk för dem som inte har kontakt med andra. Det handlar särskilt om de gamla, som lämnas åt sitt öde, men också hos de unga som saknar referenspunkter och möjligheter för framtiden, sade påven.

Kort besök

Även klimatet, arbetsmiljöfrågor, slöseri och migration fick sina ögonblick.

-Det är oacceptabelt att miljoner människor runt om i världen dör av hunger när tonvis med mat slängs varje dag från våra bord. . . Det är dags att stödja politik som skapar arbeten, men framför allt återger de arbetande värdighet genom att garantera ordentliga arbetsförhållanden. . . Vi kan inte låta Medelhavet bli en enorm kyrkogård. De båtar som dagligen når Europas kuster är fyllda av män och kvinnor som behöver accepteras och hjälpas, löd några av orden i talet.

Besöket i EU-parlamentet varade i mindre än två timmar och följdes av en visit hos grannorganisationen Europarådet.

Fakta: Franciskus I

Franciskus I, född som Jorge Mario Bergoglio i Buenos Aires 1936, är katolska kyrkans 266:e påve. Han prästvigdes 1969, blev biskop 1992 och kardinal 2001.

Efter Benedictus XVI:s abdikation valdes han till påve i konklavens femte omröstning den 13 mars 2013, främst utmanad av italienaren Angelo Scola och kanadensaren Marc Ouellet.

Efter tillträdet har Franciskus i tur och ordning besökt Brasilien, Israel, Jordanien, de palestinska områdena, Sydkorea och Albanien. Tisdagens besök i Strasbourg var hans första i Frankrike. (TT)

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.