20 000 kvotflyktingar – Ny asyl- och migrationsstrategi

Uppdaterad
Publicerad

EU-kommissionen presenterar förslag på ny migrationspolitisk agenda för medlemsländerna. Tunga strider är att vänta!

Delad fördelning av 20 000 kvotflyktingar är huvudnumret när EU-kommissionen i dag lägger fram sin nya asyl- och migrationsstrategi.

-Vi måste vara solidariska med varandra, konstaterar EU-kommissionens ordförande Jean-Claude Juncker i förhandsinspelade kommentarer till dagens presentation.

Mest uppmärksamhet på förhand har ägnats åt tanken på ett gemensamt system för att fördela kvotflyktingar i enlighet med ländernas storlek och rikedom. Vid presentationen meddelades att kommissionen i slutet av maj tänker återkomma med ett förslag på hur 20 000 kvotflyktingar ska kunna tas emot och ”fördelas över alla medlemsstater”, till en kostnad av 50 miljoner euro för 2015 och 2016.

Mot slutet av året tänker man dessutom återkomma med ett förslag om ett permanent EU-system för hur nyanlända migranter och flyktingar kan fördelas vid nödsituationer, när stora mängder människor anländer på samma gång.

”Viktig princip”

Sverige tillhör de länder som gör tummen upp för kvotflyktingarna.

-Vi tycker att principen är rätt. Jag hade det uppe på förra Europeiska rådet, det är en viktig princip. Vi måste hjälpas åt. Människor far oerhört illa och förolyckas i tusental på Medelhavet. Vi kan inte ha det så, sade statsminister Stefan Löfven till TT i går.

Andra länder säger rakt ut nej. Storbritanniens inrikesminister Theresa May är starkt kritisk i en debattartikel i The Times i dag.

”Vi måste – och kommer att – stå emot maningar till obligatorisk fördelning av kvotflyktingar eller flyktingmottagande i Europa. En sådan inställning sporrar bara de kriminella gängen att fortsätta med sin ondskefulla verksamhet”, skriver May enligt Reuters.

Mer samarbete

EU-strategin presenteras av kommissionens vicechef Frans Timmermans, utrikesbasen Federica Mogherini och asyl- och migrationsansvarige Dimitris Avramopoulos. I sitt förhandsbudskap betonar ordförande Juncker behovet av mer pengar till samarbete.

-Vi måste höja samarbetsbudgeten, inte sänka den. Vi måste tillsammans – särskilt med de afrikanska länderna – arbeta för att bekämpa smugglarna, säger Juncker.

Just det sistnämnda är vad exempelvis Storbritannien gillar. Theresa May vill se en EU-politik där flyktingar till havs förs tillbaka till Afrika.

”EU borde arbeta för att etablera säkra landningsområden i Nordafrika, i kombination med ett aktivt program för återvändande (till hemlandet)”, skriver May i The Times.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.