Gränskontroller i sex månader

Uppdaterad
Publicerad

Kommenderingschef Thomas Wallberg uppger att polisen nationellt planerar för sex månader framåt.

På måndag får gränskontrollerna förstärkning säger Partik Engström, chef för gränspolissektionen. Han säger också att man inte kommer att kontrollera alla som passerar vid gränskontrollerna. Han säger också att det är upp till rederierna att avgöra om de vill släppa ombord personer som inte kan identifiera sig.

Patrik Engström, sektionschef NOA gränspolissektionen, uppger att ingen som har rätt att resa in i Sverige kommer att nekas inresa för att man inte har pass eller tillräcklig identifiering med sig. På frågan hur stickprovskontrollerna kommer att påverka resanden säger han:

-Det kan ta lite längre tid om man blir utsatt för kontroll,

Om man är folkbokförd i Sverige kommer polisen att göra slagningar i dataregister.

Thomas Wallberg uppger att det kommer ske ett urval av vilka man ska kontrollera, vilket sker huvudsakligen slumpmässigt beroende på trafikintensiteten.

-Vi har Öresundsbron som är oerhört trafikintensiv där det inte går att kontrollera alla fordon. Sedan har vi färjelinjer med färre personer där det går att kontroller alla.

-Det innebär att personer som vill resa till Sverige måste kunna visa att de har rätt att resa till Sverige. Då kan man visa att man har uppehållstillstånd i Sverige eller att de är medborgare i Schengen eller att de är viseringsfria. Personer som inte kan visa det har då en möjlighet att söka asyl om det är det de vill. De blir då föremål för Migrationsverkets utredning.

-Vill man inte söka asyl då blir det en uppgift för polisen att utreda om avvisning ska ske. Polismyndigheten kan antingen fatta ett eget beslut om avvisning tillbaka till det land man kommer i från, i detta fall Tyskland och Danmark, eller om det finns tveksamheter, lämna över till Migrationsverket att fatta beslut, säger Thomas Wallberg.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.