Politik i bokhyllan: Framtidsstaden

Uppdaterad
Publicerad

Erik Fichtelius intervjuar författaren Lars Åberg som skrivit boken Framtidsstaden: om Sverige i morgon blir som Malmö i dag, hur blir Sverige då?

– Det som är bekymren i Malmö och som jag koncentrerar mig på i den här boken är segregationen, alltså den starka uppdelning som är i Malmö, mellan olika befolkningsgrupper. Olika stadsdelar som har väldigt lite kontakt med varandra trots att staden inte är så där våldsamt stor. Det gör att väldigt många barn och ungdomar växer upp i en värld som är väldigt kluven, med vitt skilda värderingar i olika stadsdelar, säger Lars Åberg.

Det här är tendenser som man kan se även på andra håll och en viktig förklaring är att politiken har retirerat, tror han, och menar att det funnits en tro på att allt rullar på och att saker och ting löser sig.

Politik i bokhyllan

– Jag är inte säker på att det gör det nu längre. En viktig förklaring kring de sociala problemen i Malmö och segregationen, det är ju att politikerna inte riktigt har reagerat i tid utan man har låtit det här flyta iväg, säger Lars Åberg.

Hör hela intervjun i klippet ovan.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Politik i bokhyllan

Mer i ämnet