Politik i bokhyllan: Nya livet

Uppdaterad
Publicerad

Katarina Sandström intervjuar tidigare statsministern Fredrik Reinfeldt om hans nya bok: ”Nya livet – om att leva till 100, arbeta till 75, börja om vid 50 och komma igång vid 25”.

-Utsikterna att leva till 100 ställer onekligen frågan hur ser livet ut efter 65. Det kan ju de facto bli en period, efter det att man slutat jobba, som kanske är 35-40 år lång, säger Fredrik Reinfeldt.

Han tror att människor måste räkna med att jobba längre än i dag och tror att de kommer att vilja det också. Och det gör det också naturligare att byta bana mitt i livet, anser han.

Politik i bokhyllan

-Om vi då jobbar längre, uppemot 75, ja då kanske det blir mer naturligt att inte tro att man har valt en gång vid 15 års ålder, vad man ska jobba med hela livet, och då blir det ”börja om vid 50”.

För dem som inte orkar med sitt jobb så länge kan alternativet vara att ställa om, utbilda sig och byta inriktning, kanske med stöd från samhället, säger Fredrik Reinfeldt.

-Den bäst rustade är den som är en ”hoppjerka”, eller mer förändringsbenägen och det är unikt och nytt för vår tid.

Se hela intervjun i klippet ovan.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Politik i bokhyllan

Mer i ämnet