Cecilia Malmström och Kent Persson. Foto: SVT

Politik i fokus om opinioner och lobbyister

Uppdaterad
Publicerad

Premiär för SVT:s sammanvägda opinionsmätning – Partibarometern.

SVT:s partibarometer består av fyra olika opinionsmätningar som vägts samman för att ge en bättre bild av opinionsläget. Partibarometern  kommer att publiceras på svt.se varje månad fram till valet. En fråga för Kent Persson (M) är förstås hur Moderaterna fram till valet ska kunna locka tillbaka de väljare som flytt sedan förra valet.

EU-kommissionär Cecilia Malmström intervjuas bl a om EU:s gemensamma asylpolitik som klubbas av Europaparlamentet i juni. Malmström gör bedömningen att flyktingmottagandet i EU med en gemensam asylpolitik kommer att bli mer jämnt fördelat mellan medlemsländerna. Idag är det ett fåtal länder, däribland Sverige, som tar emot en huvuddel av de flyktingar som söker sig till EU.

Politik i fokus

Lobbyister

En annan fråga som tas upp i intervjun med Cecilia Malmström är frågan om lobbyisternas inflytande i svensk politik. En rad kända topp-politiker har hoppat av och blivit just lobbyister. Listan är lång, men några kända exempel är förre statsministern Göran Persson, förre försvarsministern Sten Tolgfors, förre finansministern Pär Nuder och förre folkpartiledaren Lars Lejonborg, som samtliga numera tar uppdrag för företag och organisationer som vill påverka det politiska beslutsfattandet. Med sina kontakter inom politiken och med sina telefonböcker kan de vara guld värda för lobbyister som vill lägga fram sin sak för politikerna innan viktiga beslut fattas.

– Sverige är ett ganska litet land, man känner varandra och träffas på en informellt affärslunch fast det egentligen handlar om lobbying. Och det behöver inte vara fel, men då ska det redovisas och man ska veta vad det är för intressen och summor som är inblandade, säger Cecilia Malmström i intervjun.

Cecilia Malmström anser att medborgarna har rätt att veta vilka olika intressen som försöker påverka de politiska besluten i ett land.

– Ja, man har rätt att veta vilka lobbyister som rör sig i beslutande korridorer, t ex i riksdagen eller i Europapralamentet. Var de kommer ifrån, vilka som finansierar dem, vad de vill och vad de har för agenda, säger Cecilia Malmström i intervjun.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Politik i fokus

Mer i ämnet